fbpx

Hoe muziek een operatie positief kan beïnvloeden?

Afgelopen week zijn er veelvuldig berichten in diverse media verschenen over de positieve effecten van muziek tijdens operaties. Zo meldde de NOS dat patiënten die voor, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, minder verslavende pijnstillers nodig hebben. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam uit de resultaten van 55 eerder uitgevoerde studies. Sommige deelnemers aan die studies kregen wel een koptelefoon op, anderen kregen geen muziek te horen. Het bleek dat de eerste groep na de operatie veel minder zware pijnstillers nodig had dan de groep die dezelfde ingreep onderging zonder muziek.

Niet alleen patiënten, maar ook de chirurgen hebben er baat bij. Uit Brits onderzoek blijkt dat 8 op de 10 chirurgen tijdens operaties luistert naar muziek om zo meer geconcentreerd en ontspannen te kunnen werken. Ook in Nederlandse operatiekamers wordt muziek opgezet zodat de chirurgen zich kunnen concentreren én ontspannen.

De leider van de onderzoeksgroep ‘’Muziek als Medicijn’’, Hans Jeekel, geeft aan dat het gunstige effect van muziek groter is dan gedacht. Het kost bijna niets en heeft geen bijwerkingen. Wel is het van belang dat de juiste muziek wordt gekozen. Zo blijkt dat het gunstige effect bij heavy metal en een bepaald type hardrock niet optreedt. “Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes”, zegt Jeekel op de site van het Erasmus MC.

Rekening houdend met het ritme en de muzieksoort hebben wij als voorselectie op een mogelijke operatie TRX070 Medical alvast voor je geselecteerd. Dit album heeft een gemiddelde hartslag van 100 en hoewel dit enigszins aan de hoge kant is, lijkt het erop dat dit nog net binnen de grenzen valt. Zoek je toch iets snellers? Of juist iets met nog meer rust? Kijk dan eens op onze website en vind de juiste muziek voor jouw ‘’operatie’’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top